Direktupphandling
När offentlig sektor köper varor, tjänster eller byggentreprenader sker det ofta genom en offentlig upphandling. Offentlig upphandling är en lagreglerad inköpsprocess som ska se till att offentliga inköp öppnas för konkurrens och att offentliga medel används så effektivt som möjligt.
Den offentliga upphandlingen regleras bland annat av lagen om offentlig upphandling (LOU, 2016:1145). Reglerna för offentlig upphandling bygger på EU-direktiv. Direktiv utgör en viktig del i arbetet med att främja fri rörlighet för varor och tjänster inom EU. Genom att följa de svenska upphandlingsreglerna uppfyller upphandlande myndigheter och enheter de skyldigheter som följer av EU-rätten.
För mindre inköp under 100 000 kr krävs inte att myndigheten konkurrensutsätter enligt LOU och kraven på dokumentation är begränsade.
För inköp mellan 100 000 kr och 700 000 kr medges ett förenklat förfarande, så kallad direktupphandling. Här tar upphandlande myndighet in anbud från ett mindre antal leverantörer, vanligtvis tre stycken, utan föregående annonsering och väljer ut det mest fördelaktiga anbudet. Beloppet avser värdet för avtalstiden vilken i sig inte regleras.
Vi på Simplyfire är gärna med och lämnar anbud på både mindre inköp och direktupphandlingar. Vi rekommenderar att ni som beställare har diskuterat följande punkter inför att ni går ut och frågar marknaden:
Avser ni att utföra SBA digitalt eller i pappersform? Alternativt har ni något annat system ni önskar att leverantören registrerar kontroller i?
Täcker befintligt system era behov, finns det fler funktioner ni vill ha med i samma system?
Har ni egen personal som kan utföra delar av servicen? Exempelvis fastighetsskötare eller driftbolag.
Vilka delar ingår i ert brandskyddsarbete idag? Kontrolleras brandskyddet enligt gällande lagstiftning och aktuell verksamhet?
Finns det flera aktörer, hur ser avtal och uppdelning ut?
Finns det möjlighet att minska antalet leverantörer?
Hur många fastigheter och verksamheter omfattas av brandskyddsarbetet, hur ser eventuella avgränsningar ut? Exempelvis kan hyresgästen enligt hyreskontrakt ansvara för underhåll av brandskyddet i sina lokaler.
Är produkterna ni köper in anpassade för era faktiska behov? Finns det en tanke bakom inköp kopplade till ert brandskydd eller går det på rutin?
Vad är viktigast för er när ni väljer leverantör? Önskar ni få kontaktpersoner, stort geografiskt upptagningsområde eller en tydlig prisbild?
Önskar ni ett fast servicepris per anläggning, pris per kontrollpunkt eller löpande timdebitering?
Har ni några krav på hur era leverantörer minskar miljöpåverkan? Önskar ni att leverantören väljer bilar som kan drivas med miljövänlig energi eller att leverantören väljer produkter med längre livslängd?
Hur vill ni utvärdera anbuden? Är det endast pris per produkt som påverkar eller vill ni ha med kvalitetssäkrande metoder i utvärderingen, exempelvis intervjuer eller referenstagning?
Om ni önskar att vi som leverantör är delaktiga och svarar på frågor under denna process är ni välkomna att kontakta oss.