I Sverige finns ca 64 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor som skall skydda befolkningen i händelse av krig.

I fredstid används ofta skyddsrummen för andra ändamål, såsom förråd eller cykelrum. Vid höjd beredskap ska de kunna iordningställas för sitt huvudsakliga syfte inom 48 timmar.

Det är fastighetsägaren som enligt Lag (2006:545) om skyddsrum ansvarar för att underhålla skyddsrummet och den utrustning som hör till.

För att säkerställa att ni uppfyller myndighetens (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) krav erbjuder vi en statuskontroll av Certifierad Sakkunnig Skyddsrum. Ni erhåller ett skriftligt protokoll tillsammans med ett åtgärdsförslag för hantering av eventuella brister.

Statuskontroll av skyddsrum enligt riktlinjer från MSB inkl. åtgärdsförslag 4500 kr

 

 

Iordningställanderitning

Från och med skyddsrum med byggregel TB78 (för skyddsrum där bygglov söktes efter år 1977) är det krav på att en iordningställanderitning finns tillgänglig. Syftet med iordningställanderitningen är att på ett tydligt sätt visa hur skyddsrummet skall förberedas i händelse av krig.  Om ritning saknas eller inte stämmer överens med verkliga förhållanden i skyddsrummet tar vi fram en ny iordningställanderitning.

Vi rekommenderar att iordningställanderitning upprättas även för äldre skyddsrum för att underlätta och möjliggöra iordningställandet av skyddsrummet.

Upprättande av iordningställanderitning 3500 kr 

 

 

Utbildning iordningställande

Ett skyddsrum ska kunna tas i bruk på 48 timmar. Önskar ni mer kunskap i hur ert skyddsrum fungerar och hur ni ska agera vid förhöjd beredskap erbjuder vi en utbildning på plats i er fastighet som anpassas efter era specifika förutsättningar. Utbildningen tar ca 3 timmar.

Utbildning 6900 kr